Ағылшын тілі пәні бойынша тест сұрақтары

Сульбаев Тимур
Павлодар қаласы, №2 жалпы орта білім беретін мектеп
37970
ҰБТ тесттері
Тақырыбы:
Ағылшын тілі пәні бойынша тест сұрақтары

 
1. Дұрыс құрылған сөз: i l t n a e t o n i r a n
 A) atternalinion
 B) antilainterno
 C) nationinteral
 D) international
 E) lotaninterain
2. Cинонимін анықтаңыз: “to like”
 A) to wonder
 B) to dislike
 C) to prefer
 D) to be fond of
 E) to hate
3. Сөйлемді ілік септігіндегі зат есіммен толықтырыңыз:
My …. brother is my uncle.
 A) mothers
 B) mothers’s
 C) mother
 D) mothers’
 E) mother’s
4. Сөзге дұрыс жұрнақ таңдаңыз: “football”  A) -er
 B) -ress
 C) -yst
 D) -or
 E) –ist
5. Зат есімнің көпше түрін таңданыз: Sheep – cow - …
 A) sheeps- cow
 B) sheeps - cowies
 C) sheep - cowes
 D) sheeps - cows
 E) sheep – cows
6. Сын есімнің болымсыз түрін анықтаңыз:
Harmful - …
 A) harmfullly
 B) inharmful
 C) harmless
 D) irharmful
 E) disharmful
7. Аударманың дұрыс нұсқасын табыңыз:
Ол үйге барайын деп жатыр.
 A) He isn’t going home now.
 B) He was going home now.
 C) He should go home soon.
 D) He is going to go home.
 E) He’ll go home soon. 8. Дұрыс бөлуші сұрақты аяқтаңыз:
I am not sixteen, …?
 A) aren't I
 B) am not I
 C) do I
 D) don’t I
 E) am I
9. Етістіктің дұрыс нұсқасын таңдаңыз:
I would find a good job, if I … English fluently.
 A) spoken
 B) shall speak
 C) to speak
 D) speak
 E) spoke
10. Мәтінді оқып, сөйлемді аяқтаңыз:
One day Mark Twain was travelling in France by train. He was going to a small town near Paris. He asked the conductor to wake him up when they got to the town and went to sleep. It was early morning when he woke up. The train was already near Paris. Mark Twain ran up to the conductor and cried: “I asked you to wake me up! Why didn’t you do it?”
The conductor answered: “You may be angry, sir, but not so angry as the American whom I put off the train instead of you”.
He asked the conductor_______.
 A) to bring a cup of coffee.
 B) to help him with his suitcase.
 C) to wake him up.
 D) to show the map.
 E) to bring some food.
11. Дұрыс нұсқасын таңдаңыз:
The British have … tea with bread and butter and cakes.
 A) dinner
 B) breakfast
 C) 5 o’clock
 D) lunch
 E) 7 o’clock
12. Артикльдің дұрыс нұсқасын табыңыз:
…young man booked into…old hotel.
 A) - / the
 B) a / an
 C) the /a
 D) the / a
 E) an / the
13. Complete the sentence:
I can’t open this door. Have you got a key … the other one?
 A) across
 B) to
 C) out of
 D) on
 E) at
14. Synonym: “to make laws”.
 A) to implicate
 B) to legislate
 C) to sustain
 D) to lead
 E) to maintain
15. “Used to” тіркесінің дұрыс нұсқасын таңдаңыз:
My aunt ... delicious pies on my birthday.
 A) used to cook
 B) used cooking
 C) was used cook
 D) used to cooking
 E) was used to cook
16. Complex subject бар сөйлемді табыңыз:
 A) They saw a swan in the sky.
 B) The swan was seen to fly in the sky.
 C) The swan wanted to fly in the sky.
 D) The swan learned fly in the sky.
 E) They saw a swan flying in the sky.
17. Дұрыс нұсқаны таңдаңыз:
The Queen`s private residence in England is ….
 A) Balmoral Castle
 B) Buckingham Palace
 C) Sandringham House in Norfolk
 D) The Palace of Holyroodhouse
 E) Windsor Castle
18. Мәтінді оқыңыз:
There are many cinemas in London. Some cinemas show lots of comedies and long epic films. Other cinemas show a large number of continental films or films for young people. All daily newspapers have a short list of films and shows and the time they begin. Some cinemas show films in the afternoon, early evening and late evening. Others have continuous programmes from about two o’clock in the afternoon. If you can’t get to the cinema early enough to buy the tickets, you can buy them in most large stores and hotels.
Дұрыс нұсқасын таңдаңыз:
 A) Some cinemas show plays.
 B) All cinemas have dancing halls.
 C) No one cinema shows comedies.
 D) Every cinema has its own peculiarity.
 E) All cinemas are the same.
19. Артикльді дұрыс қойыңыз:
I’ve got two pets: …cat and …dog. …cat is white and … dog is black.
 A) a/a/a/a
 B) a/the/a/the
 C) a/a/the/the
 D) a/the/a/the
 E) the/a/the/the
20. Етістіктің дұрыс нұсқасын таңдаңыз:
If you … so much money, I … angry.
 A) hadn't lost, wouldn’t have been
 B) won’t lost, wouldn’t be
 C) didn’t lost, wouldn’t have be
 D) hasn’t lost, won’t be
 E) hadn’t lost, will be

Нұсқау: «Берілген 21-30 сұрақтарда бір немесе бірнеше дұрыс жауабы бар».

21. The Possessive case:
 A) She’s a housewife.
 B) My dad’s a teacher.
 C) It’s fine.
 D) My brother’s got many gift cards.
 E) Sam’s car is nice.
 F) Peter’s car is modern.
 G) My neighbour’s at home.
 H) He’s got a headache.
22. The correct comparatives:
 A) more
 B) much
 C) loudder
 D) busyer
 E) beautifuller
 F) least
 G) badder
 H) better
23. Letter “e” missing words:
 A) reputation
 B) percentage
 C) motivation
 D) hadmaster
 E) research
 F) kindrgarten
 G) immediatly
 H) mention
24. The synonyms of “clever”:
 A) dull
 B) smart
 C) stupid
 D) intelligent
 E) good
 F) lively
 G) interesting
 H) ignorant
25. The correct sentences:
 A) Often to school our children go on foot.
 B) Our children often on foot to school go.
 C) Often our children to school go on foot.
 D) Our children go to school often on foot.
 E) Our children often go on foot to school.
 F) Our children often go to school on foot.
 G) Often our children go to school on foot.
 H) Our children go to school on foot often.
26. Reported Speech:
 A) Daniel said he is going to visit Astana tomorrow.
 B) Daniel says he had been in Astana last year.
 C) Daniel is saying he were in Astana last year.
 D) Daniel said he had visited Astana the previous year.
 E) Daniel said he is in Astana last year.
 F) Daniel say he was in Astana the next year.
 G) Daniel said he was going to visit Astana again.
 H) Daniel said he would go to Astana the following year.
27. Find incorrect sentences:
 A) Who of you can do it?
 B) He couldn’t see anything.
 C) We guess you shouldn’t worry about that.
 D) Is there anyone in the room?
 E) He didn’t see some things.
 F) There was nothing to do there.
 G) It’s her which helped you.
 H) There weren’t some flowers there.
28. Choosing the correct answers.
Some pupils making noise at the lessons have been brought to the director by the teachers. Interrupting a lesson is forbidden in school. The teachers complained to the director.
What problems would you suggest for discussion at the director’s?
 A) government policy
 B) leading by the nose
 C) being polite
 D) doing best at lessons
 E) breaking grandmother’s vase
 F) misunderstanding neighbours
 G) following school rules
 H) missing disco clubs
29. Completing the sentence:
If Tom knew my address…
 A) he will write to me
 B) I would write to him
 C) I write to him
 D) he would write to me
 E) I writes to him
 F) he will write to him
 G) he’d write to me
 H) he’ll write to me
30. The appropriate variant with “mind”:
 A) Would you … if I close the window?
 B) Would you … me some money?
 C) … your steps. The floor’s wet.
 D) Thank you. I’ll never … it.
 E) I would like to … a cup of tea.
 F) Be …. The road is icy.
 G) It’s OK. Never ….
 H) Would you … him to open the window?

Жауаптар коды:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
D D E A E C D A E C C B B B A B B D C A E
F
A
H
D
F
G
B
D
F
G
H
D
G
H
E
G
H
C
D
G
D
G
A
C
G
Қате туралы хабарландыру